Pajtakert

Karácsony várás Hollókőn – A betlehemezés

Karácsony várás Hollókőn – A betlehemezés

A karácsonyt váró időszakhoz kötődő népszokás, a betlehemezés mindig is élő hagyomány volt Hollókőn. A helyi gyerekek minden évben izgatottan várják, hogy bekerülhessenek a betlehemes csoportba, amely minden résztvevő számára igazi közösségi élményt jelent.

Ilyenkor házról házra járnak, magukkal véve a fából készült ősrégi betlehemet, az egyes Hollókői portákhoz érve engedélyt kérnek a belépéshez és bent meggyújták a két gyertyát a betlehem előtt.  Ezt követően – csörgősbottal adva meg az ütemet – karácsonyi énekeket énekelve megidézik a kis Jézus jászlához járuló szegény pásztorok történetét. Pásztor gúnyájuk kifordított báránybőr sapka, báránybőr ködmön, és a már említett csörgős bot.

 

A hosszú előkészületet, betanulást igénylő rövid előadás során mindenki mondd egy-egy, a szerepének megfelelő rövid verset, valamint közösen karácsonyi dalokat énekelnek. Hollókőn a több, mint 100 éves múltra visszatekintő szövegeket ma is ugyanúgy mesélik évente az újabb és újabb generációk fiataljai, így ez a szokás továbbra sem veszik el a jövendő nemzedékek számára.

Oszd meg a cikket:

Kapcsolódó cikkek