Pajtakert

Hollókő Luca-nap

Mi az a Luca-nap?

Luca-nap eredete

Az adventi időszak legsejtelmesebb napja december 13-a, Luca napja, amelyhez számtalan népszokás, babona és hiedelem kapcsolódik. Ezek között találjuk a termékenységet, bőséget hozó Luca-napi kotyolást, búza ültetést, vagy az időjósláshoz használt Luca kalendárium készítést is.

A Luca napi jövendölések érdekes színfoltja a szerelmi jóslások, amely során a gombócba főzött nevek mutatták a lány jövendőbelijének keresztnevét!

Egyúttal az év legsötétebb időszakához méltóan a néphiedelem szerint a boszorkányok, gonosz szellemek is visszajárnak ezen a napon! Ehhez kapcsolódik a Luca szék faragás is, amelyet kilenc féle fa felhasználásával faragtak ki. Minden nap szigorúan csak egy műveletet lehetett végre hajtani, és szentestén az elkészült székre ülve megláthatták a gyülekezet tagjai között megbúvó boszorkányokat.

Miért érdemes Luca napján ellátogatni Hollókőre?

Hollókőn a helyi lakosok a mai napig őrzik a Luca napi hagyományok java részét, elsősorban a kotyolást ahová boszorkányokat nem, de vendégeket annál szívesebben látnak! Ilyenkor a falu lakóinak egy része kis csoportokba verődve felkerekedik, és házról házra járva mondanak bőséghozó rigmusokat és énekeket, a házi gazdák pedig köszönetképpen étellel-itallal hálálják meg a jókívánságokat. A hozzánk látogató vendégeknek lehetősége nyílik a bekapcsolódni a kotyolásba, valamint az egyes portákon varázsszereket is gyűjhetnek Luca-zsáklyukba a boszorkányok távoltartására!

Oszd meg a cikket:

Kapcsolódó cikkek